Termékek Menü
0

Kiskerti alkalmazás - burgonya termesztésben

Greenman Agro-val (vagy régi nevén EM készítménnyel kezelt) burgonya állomány összehasonlító vizsgálata kezeletlen és trágyázott burgonya parcella növényeivel egy családi kisgazdaságban.

JEGYZŐKÖNYV

2009.

Adatok

Kultúra: veteményeskert, burgonya, 30 m2
Adagolás: 1:100-as hígítás
Gyakoriság: 5 alkalom (1 áztató, 4 nedvesítő öntözés; áztató: 1 l/m2, nedvesítő: 0.5 l/m2 víz)
Helyszín: Döbrököz, Homokhegy
Negatív kontroll (NK): burgonya nem trágyázott talajon 100 m2
Pozitív kontroll (PK): burgonya trágyázott, Greenman Agro nélkül kezelt talajon 65 m2
 

Leírás

A mintaterület őszi szántással előkészített, istállótrágyával aláforgatott boronált magágyat tartalmazott tavaszra. A vetés előtti napon áztató öntözéssel került ki 30 liter víz, 3 dl Greenman Agro-val keverve. A vetés után kelés előtt egy nedvesítő öntözés történt, majd kelés után kb. 1,5 hetente egy-egy nedvesítő öntözés (a csapadék függvényében)

Dátumok:

Vetés előtti kezelés: 2009. április 8.
Vetés: 2009. április 9.
Utolsó kezelés: 2009. május 18.

 

Eredmények

Mért érték ↓ / minta →

Nem kezelt

PK minta (trágyázott talaj)

Rendszeres kezelés (talaj+öntözés Greenman Agro-val)

Növekedés

Bázisnak vett

Nincs szignifikáns eltérés

Szignifikáns többlet, mely a növekedés kezdetén van jelen, később eltűnik

Kártevőarány

A tövek 45%-án erős krumplibogár kártétel, 100%-án kártétel

A tövek 10%-án erős krumplibogár kártétel, 80%-án kártétel

Nincs krumplibogár kártétel

Megjegyzés: a Greenman Agro parcellában is felbukkant egy-két ez évi burgonyabogár lárva, de áttelelő imágó nem jelent meg.

 

Illusztrációk

 

EM-el rendszeresen kezelt burgonyanövény   hagyományos eszközökkel kezelt burgonyanövény

 

Bal oldal: Greenman Agro-val rendszeresen kezelt burgonyanövény; jobb oldal: hagyományos eszközökkel kezelt burgonyanövény (PK-minta)

 

Befolyásoló tényezők

Greenman Agro-val kezelt parcella mellett torma nő, a parcellák mindegyike vetésforgóban került művelésre, előző évben nem krumpli volt bennük.

A kísérletet végezte: Dr. Hetesi Zsolt ( zshetesi@ffek.huwww.ffek.hu)