Termékek Menü
0

Zöldség és gyümölcs termesztés, komposztálás

A fenntartható mezőgazdasági termelés feltételeinek kidolgozása és megteremtése hosszú távú, több generációt érintő folyamat. Együttesen kell figyelembe venni a Magyarországon jelentkező és megoldásra váró környezeti és mezőgazdasági problémákat, valamint azokat a globális tényezőket, amelyek az emberi életfeltételek hosszú távú és megfelelő minőségű biztosításához szükségesek. A mezőgazdasági termelés és a környezetvédelem sok közös pontban találkoznak.

A világ számos országának mezőgazdaságában általánosan használt műtrágyáktól és különféle vegyszerektől remélt előnyök mellett egyre nagyobb figyelem fordul ezeknek a készítményeknek a káros hatásaira. A növényvédő szerek nagy része nemcsak a növényi kártevők, hanem számos hasznos élőlény és az ember számára is mérgezőek.

 

Hazánkban egy év alatt egy fő körülbelül 200 kg zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. Gyümölcsfogyasztásunk kb. 70%-át hazai termesztésű, míg kb. 30%-át külföldi termesztésű gyümölcsök teszik ki. Zöldségek esetén: kb. 85%-ban hazai és kb. 15%-ban import zöldségeket fogyasztunk. A vegyszerek visszaszorítása és a vegyszer maradványok ártalmatlanítása minden fogyasztó számára életbevágó kérdés. Kiemelkedően fontos gyermekek esetében. Testtömegükhöz képest ugyanazon gyümölcs/zöldség vegyszer maradványai nagyobb arányt jelentenek egy felnőtt testtömegéhez viszonyítva. Relatíve nagyobb dózissal „fertőződnek”. A legtöbb szülő és hozzátartozó jó szándékúan egy gyermek vagy egy legyengült szervezet számára kifejezetten a gyümölcsfogyasztást javasolja vitamin utánpótlásként. Helytelen termesztéstechnológiával előállított gyümölcsök és zöldségek azonban a vitaminok mellett mérgező vegyszer maradványokkal is ellátják szervezetünket. A növényvédő szerek krónikus egészségkárosító hatása jól ismert. Hajlamosak a bioakkumlációra, mely a szervezetben – zsírszövetekben – való felhalmozódást jelent, valamint biomagnifikációra, azaz a táplálékláncon belüli feldúsulásra is. Nemzetközi vizsgálatok kimutatták, hogy a természetes gazdálkodásból származó zöldség- és gyümölcsfélék valamint élelmiszerek szignifikánsan kevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmaznak, mint a hagyományos termesztéssel előállítottak.

Elszennyeződött világunkban egyre nő azon termelők száma akik célkitűzése igazodik a fogyasztók igényeihez, hogy olyan élelmiszereket állítsanak elő, amelyek nem tartalmaznak az egészségre káros vegyületeket, vegyszer maradványokat. A Greenman Probiotikus Technológia által a természet egyedülálló erejét felhasználva lehetőségünk nyílik a vegyszermentes és környezetbarát „fenntartható mezőgazdasági termelés" megvalósíthatására.

A Greenman Probiotikus technológia hatása a vegyszermentes növénytermesztésben:

A talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítása.

  • Talajok mikroflórájának helyreállítása; talaj vitalitás, biológiai aktivitás fokozása.
  • Talajszerkezet javulása-morzsalékosodás, kedvezőbb vízgazdálkodás, kevesebb talajmunka.
  • Tápanyagok megőrzése, szerves anyagok lebontása erjesztés által.
  • A mikro és makro elemek feltáródásának elősegítése.
  • Humusztartalom növelése, tápanyag utánpótlás és körforgás biztosítása.
  • Káros mikroorganizmusok, rothasztó folyamatok visszaszorítása.
  • Hasznos bioaktív vegyületek előállítása: szerves savak, antioxidánsok, vitaminok, fitohormonok, enzimek, specifikus antibakteriális anyagok.
  • Fotoszintetizációs folyamatok fokozása.

Erőteljesebb csírázóképesség, gyökér- és hajtásképzés elősegítése.

  • Egyenletes terméskötődést és érést, kiegyenlített, nagyobb termésmennyiséget és hosszabb tárolási időt eredményez.
  • Termesztett növények kórokozókkal szembeni ellenállóságának növelése.
  • Nem lehet túladagolni, nincsenek mellékhatásai, nem toxikus.
  • Alkalmazását követően nincs betartandó várakozási idő a betakarításig.
  • Kiegyenlített, nagyobb termésmennyiség.
  • Folyamatos használat mellett a gyomosodás csökkentése.
  • Gyorsított trágyaérést és kiváló minőségű, tápanyagokban feldúsult komposzt előállítását teszi lehetővé anaerob módon, a hagyományostól eltérően forgatás nélkül.
  • Rendszeres használatával a Greenman Agro segíti és stabilizálja az adott környezetben élő hasznos mikrobák tevékenységét.

A Greenman Probiotikus technológia alkalmazásával bekövetkező változások a vegyszermentes növénytermesztésben:

Csökkenő tényezők:

  • Vegyszerhasználat (műtrágya, peszticid)
  • Talajművelés (eszköz, munkaerő, energia, idő)
  • Termésveszteség, kockázat

Növekvő tényezők:

  • Termésmennyiség és minőség (beltartalom)
  • Termésbiztonság
  • Eltarthatóság
  • Árbevétel és nyereség
  • vegyszermentesség

A Greenman Probiotikus kultúra, mely a Greenman Agro alapja egy élő kultúra, ezért

  • alkalmazása alapvetően különbözik a műtrágyáktól és más mezőgazdasági kemikáliáktól,
  • fontos a megfelelő környezet megteremtése és fenntartása a mikroorganizmusok túléléséhez, növekedéséhez és szaporodásához:
  • a talaj pH-ja lényeges: szántóföld és gyümölcsös esetében a pH: 6.5 optimális,
  • a talaj nedvességtartalmát fenn kell tartani: szükség esetén komposzttal, füves talajtakarással, csepegtető öntözéssel,
  • a Greenman Agro terméket megfelelően hígítani kell alkalmazás előtt.

Nem létezik általános használati útmutató a Greenman termékekhez, mint pl. a műtrágyákhoz, vagy más vegyszerekhez. Ennek okai a különféle termesztett növényekhez tartozó és földrajzilag is eltérő agro-ökoszisztémák. A Greenman készítményeket olyan módon kell használni, ahogy az adott környezet számára a legmegfelelőbb.

 

Greenman Agro

Mikrobiológiai vegyszermentes termésnövelő készítmény

A Greenman Agro egy speciális vegyszermentes termésnövelő készítmény, amely élő effektív mikroorganizmusokból, bio cukornádmelaszból és kőzetlisztből áll. A vegyszermentes Greenman Agro javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását és támogatja a humuszképződést. Minden szántóföldi és kertészeti kultúrnövényhez alkalmazható.

 

A Greenman Agro vegyszermentes mikrobiológiai talajjavító készítmény jellemzői:

  • összetevői természetes eredetűek, vegyszermentesek,
  • biztonságos, környezetbarát, egészségbarát készítmény,
  • genetikailag módosított szervezetektől mentes,
  • biológiai gyártási eljárással, szigorú higiéniai irányelvek és minőségi előírások alapján készül,
  • folyékony, élő multimikróba preparátum,
  • a készítményben lévő magasabb fotoszintetizáló baktérium szám fokozza a termék fotoszintetizációt növelő, méregtelenítő, antioxidatív tulajdonságait,
  • sárgásbarna színű, édes-savanyú sajátos szagú folyadék, pH: 3,2- 3,5
  • tárolása lehetőleg sötét, hűvös helyen (8-18 oC-on)
 

Greenman Agro a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által ökológiai gazdálkodásban alkalmazható készítménynek minősül.


A termékek átvételével kapcsolatban érdeklődjön az ügyfélszolgálatunkon!


Általános adagolási javaslat: 

  • A Greenman Agro vízzel történő megfelelő hígítását követően közvetlenül felhasználható vegyszermentes termék. Ügyeljünk rá, hogy a hígítás után lehetőleg   24  órán belül használjuk fel. Kijuttatása maximum 3 bar nyomással, felhős/esős időben történjen!
  • Valamennyi szántóföldi és kertészeti kultúra talajkezelésére, 50-100 l/ha mennyiségben, 10%-os töménységben kijuttatva, majd a talajba  bedolgozva, évente 2-3 alkalommal, tavasszal vetés/ültetés előtt, érés előtt majd ősszel a betakarítást követően.
  • Valamennyi szántóföldi és kertészeti kultúra levélkezelésére, 20-50 l/ha mennyiségben, 10%-os töménységben kipermetezve, a tenyészidőszak  alatt kb. 4 alkalommal.
  • Aratást követően a tarlómaradványra még a beforgatás előtt 10-50 liter/ha.
  • Cserepes dísznövények, díszfák, díszcserjék öntözésére 1% töménységben (100ml/10l vízhez)
  • Fiatal növényekhez alacsonyabb koncentráció javasolt, azaz 25 ml/10 liter vízhez.
  • A készítmény alkalmazása során gondoskodni kell megfelelő mennyiségű szerves anyag jelenlétéről a talajban. Előnyös, ha a készítményt a kipermetezés után a szerves anyagokkal együtt kerül beforgatásra.

Greenman Agro mikrobiológiai alapanyaga az SCD EM-Plus törzskészítmény EU ÖkoP minősítéssel rendelkezik, az EU (EWG) 2092/91 rendeletének megfelelő mikrobiológiai talajjavító készítmény, amely a német Organikus Mezőgazdasági Kutató Intézet (FiBL) listáján is szerepel.

 

A Greenman Agro Webshopunkban elérhető 1, 5, 10 és 20 literes kiszerelésekben.