Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából!

Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt tekintheti meg

Termékek Menü

Escherichia coli visszaszorító vizsgálat

Escherichia coli visszaszorító vizsgálat

A Szent István Egyetem Mikrobiológiai és Környezeti toxikológiai Csoportjának laborvizsgálata, mely a Greenman probiotikus technológia E. coli növekedésgátló hatását mutatta ki.


GREENMAN PROBIOTIKUS TECHNOLÓGIA HATÁSA E. COLI SZAPORODÁSÁRA

A vizsgálattal célunk volt, hogy a Greenman Kft. által Magyarországon forgalmazott Probiotikus készítmények Escherichia coli szaporodására gyakorolt gátló hatását laboratóriumi körülmények között is kimutassuk. Az E. coli megtalálható az emberi és állati bélcsatornában, azonban egyes törzsei patogének, toxinjaikkal károsítják a gazdaszervezetet. Idős vagy gyengült immunrendszer esetén képesek a bélflóra egyensúlyi állapotát felborítva hasmenést, bélgyulladást és még súlyosabb tüneteket is kiváltani.
Az E. coli vízi és élelmiszerekben történő előfordulása faecalis szennyeződésre utal, így közegészségügyi faktor. A Greenman Probiotikus termékek patogén mikroorganizmusokra gyakorolt gátló hatása különösen olyan területeken használható ki, ahol ezen szervezetek nagy számú jelenléte nem kívánatos, mint például a szennyvíz tisztításban, hulladékkezelésben, állattartó telepeken.
1. Diffúziós teszt.
Steril Nutrient-agaron, steril dugófúró segítségével lyukat fúrtunk, majd az oltóanyag 200µl-nyi mennyiségét az így keletkező mélyedésbe juttattuk.
Ezzel párhuzamosan 24h-ás E.coli tenyészetről steril vízzel történő lemosással 107 CFU/ml sűrűségű baktérium szuszpenziót készítettünk, melynek 100µl-nyi mennyiségét a Nutrient agar felületén szélesztettük.
37°C-on, 24-28 órán keresztül történő inkubáció után mértük a keletkező gátlási zónának a nagyságát.
Eredmények
A Greenman Probiotikus Mikroorganizmus-oltóanyag (GreenmanProbiotikus oltóanyag) bediffundált az agarba, és ott a felületre szélesztett E.coli szaporodására gyakorolt gátló hatását jelezte a közel 2,5 cm nagyságú gátlási zóna (1.kép).
1. kép: Greenman Probiotikus oltóanyag hatása E.coli szaporodására diffúziós tesztben.

Az alkalmazott baktérium szuszpenzió koncentrációjának szélesztésekor összefüggő baktérium pázsit keletkezik, a vizsgálandó anyag (Greenman Probiotikus oltóanyag) illetve a benne lévő mikroorganizmusok által termelt anyagcseretermékek azonban befolyásolják ezt.
A teszt nem alkalmas arra, hogy kimutassuk a Greenman Probiotikus oltóanyag mely összetevője okozza a gátlást, de eredményeink alapján egyértelmű a Greenman Probiotikus oltóanyag az E.coliszaporodására gyakorolt gátló hatása.

2. Tenyésztéses módszer
A 24h-ás E.coli tenyészetről steril vízzel történő lemosással 107 CFU/ml sűrűségű baktérium szuszpenziót készítettünk, melynek 300µl-nyi mennyiségét 200µl Greenman Probiotikus oltóanyaggal és 4500µl steril vízzel összekevertük. Az így elkészített oldat 100µl mennyiségét szélesztettük, az E.coli illetve koliformok kimutatására alkalmas Endo-agaron. Kontrollként Greenman EMoltóanyag helyett steril vízzel készült oldatot használtunk.
37°C-on, 24-28 órán keresztül történő inkubáció után megszámoltuk a telepeket.
Eredmények
A kontroll, csakis E.coli-t tartalmazó lemezeken összefüggő baktérium pázsit keletkezett, melynek vörös színe az egész felületen dominált. A Greenman Probiotikus oltóanyagot is tartalmazó lemezeken nagymértékben csökkent az E.coli szám, mely a táptalaj színváltozása mellett számadatokkal is bizonyítható.
2. kép: Greenman Probiotikus oltóanyag hatása E.coli szaporodására tenyésztéses módszerrel.
A tenyésztéses módszert kibővítettük még un. késleltetett vizsgálattal is. A 2.pontban leírt módszernek megfelelően elvégeztük a különböző szuszpenziók készítését, de a Greenman oltóanyag hozzáadása az E.coli-val történő beoltást követő 6. órában történt.
A Greenman E.coli szaporodására gyakorolt gátló hatása itt is jelentkezett (3.kép), bár kisebb mértékben(megközelítőleg 90%-os mértékben), mint az egyidőben indított tenyészeteknél. A módszer itt sem volt alkalmas az oltóanyagban lévő fajok külön-külön illetve a másodlagos anyagcseretermékek E.coli szaporodására gyakorolt hatásának a vizsgálatára, de eredményeink alapján egyértelműen megállapítható a Greenman oltóanyag E.coli-ra gyakorolt gátló hatása.

3. kép: Greenman Probiotikus oltóanyag hatása E.coli szaporodására tenyésztéses módszerrel.
Szent István Egyetem, Növényvédelmi Intézet, Mikrobiológiai és Környezet-toxikológiai Csoport,

2008.09.30.