Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából!

Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt tekintheti meg

Termékek Menü

Hulladékgazdálkodás

A környezet védelme és a természeti erőforrások fenntartható használata érdekében a hulladékgazdálkodás elsődleges célja a hulladékképzés megelőzése. A fogyasztók által hozott döntések jelentős mértékben hozzájárulnak a képződő hulladék mennyiségének alakulásához. Többnyire van választási lehetőség kevesebb hulladékkeletkezéssel járó termék megvásárlására. A hulladékkeletkezés megelőzésének egyik módja az újrahasználtat, azaz ugyanazt a csomagolóanyagot, flakont, üveget, stb. ismételten felhasználjuk, anélkül, hogy a folyamat során hulladék keletkezne. Ha erre nincs mód, akkor a hulladék anyagának hasznosításával csökkenthetjük a lerakásra kerülő hulladék mennyiségét. Ez történhet pl. más termék előállításával, komposztálással. Ha a hulladék szennyezett és nem alkalmas az anyagában történő hasznosításra, akkor az energia kinyerését célszerű megoldani, pl. termikus hasznosítással. Amennyiben egy adott hulladéktípus mindezekre alkalmatlan, az esetben kerül sor ártalmatlanításra, lerakásra. Cél, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön lerakásra, hiszen ez a környezetet hosszú távon is terheli, ezen kívül hasznos területeket vesz igénybe.

"A múzeumok a múltat őrzik meg, a hulladék-feldolgozók a jövőt." (T. Ansons)

Jelenleg 178 települési szilárd hulladék-lerakó üzemel Magyarországon, amelyből 125-öt be kell zárni. Ennek két oka lehet: vagy azért mert betelik, vagy a környezetvédelmi felülvizsgálat eredményei miatt.

Hazánkban az 1990-es évek végéig a keletkező szilárd hulladék 85%-a lerakókba került, szelektív hulladékgyűjtés jóformán nem volt. A lerakók ebben az időben nem rendelkeztek műszaki védelemmel, ezért óriási környezeti kockázatot jelentenek még ma is. 2002 végéig teljes környezetvédelmi felülvizsgálat zajlott le több ezer hulladéklerakó esetében. A működő hulladéklerakók 80%-a nem rendelkezett műszaki védelemmel. Ezek bezárása és utógondozása jelenleg is aktuális feladat.

A településtípusonkénti hulladék összetétel %-os alakulásából látható, hogy a szerves hulladék 35-42%-át alkotja a települési összes szilárd hulladéknak. A kisebb városokban és községekben a településszerkezet valamint a lakosság tevékenységének következtében a szerves hulladékanyagok aránya nagyobb. A szerves hulladék bomlásából eredő szaghatás és fertőzési veszély komoly gondot jelent.

Település típusa papír műanyag textil szerves üveg fém egyéb
Budapest 16,0 17,0 3,0 35,0 3,0 2,0 24,0
nagyvárosok 17,5 12,2 4,9 35,0 6,3 4,0 20,2
városok 13,3 10,6 2,6 38,0 2,8 4,0 28,7
községek 11,6 9,8 1,6 42,1 2,2 4,3 28,4

Forrás: Hazánk környezeti állapota 2006, Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium kiadványa, 2007.

 

A települési hulladék kezelésének egyik korszerű, ma már mindenhol egyre elterjedtebb módja a szelektív hulladékgyűjtés. Ez azonban nem ad felmentést a tudatos vásárlói magatartás alól, azaz az alól, hogy egyéni döntésünkkel felelősséget vállaljunk a megvásárolt termékek csomagolását, újrahasználhatóságát illetően. A szelekítv gyűjtés inkább csak kiegészítő lehetősége hulladékaink környezettudatos kezelésének. Ma a lakosság mintegy felének van lehetősége a szelektív hulladékgyűjtésre. Ez arra elég, hogy begyűjtsék a csomagolások kb. 10%-át. Azaz a fogyasztókkal először megfizettetik a csomagolást, azután a szemét elszállítását. A hulladékkezelési rendszerektől függetlenül jelenleg az ártalmatlanítás költségei is teljes mértékben a lakosságra hárulnak.

A Greenman Probiotikus Technológia alkalmazásával a szilárd hulladék legnagyobb arányú összetevőjét, a szerves hulladék kezelését végezhetjük környezetkímélő módon, nagy hatékonysággal. Szerves hulladékok szelektív gyűjtésénél anaerob komposztálással előállíthatunk a mezőgazdaságban felhasználható, kiváló minőségű, a növények számára hasznos bioaktív vegyületekben gazdag, erjesztett komposztot. Emellett a hagyományos, nem szelektált hulladékgyűjtés esetén is számos fontos problémára nyújt megoldást a Greenman Probiotikus Technológia.

A Greenman Probiotikus termékek széles fajspektrumú, szinergista mikroorganizmus közösségek, ezáltal különféle eredetű szerves anyagok és egyéb szennyeződések lebontására, ártalmatlanítására hatékonyabban alkalmazhatók, mint egyes mikroorganizmus fajok, törzsek külön-külön.

A Greenman Probiotikus termékek közül a hulladékgazdálkodásban a Greenman Purus és Greenman Compost alkalmazását javasoljuk, amelyek  képesek különféle toxikus anyagok, szennyeződések, szerves anyagok lebontására.

 

A Greenman Probiotikus Technológia alkalmazása és hatása a hulladékgazdálkodásban:

 • Szerves anyagok környezetbarát lebontása
 • Kellemetlen szagok, gázok visszaszorítása (ammónia, hidrogén-szulfid, metán)
 • Patogén és rothasztó mikróbák elnyomása
 • A hulladék felmelegedésének csökkentése
 • Toxikus anyagok lebontása
 • Nehézfém tartalom ártalmatlanítása
 • Tömörödés elősegítése
 • Az elfolyások detoxikálása-talajvíz védelme
 • Légy populáció csökkentése

 

A Greenman Probiotikus Technológia használatának jellemzői a hulladékgazdálkodásban:

 • Alkalmazása egyszerű
 • Nem igényel bonyolult infrastruktúrát
 • Nem igényel képzett munkaerőt
 • Nincs káros melléktermék, környezetbarát megoldás
 • Az alkatrészek rozsdásodását meggátolja

 

A Greenman termékek élő mikróba kultúrát tartalmaznak, ezért

 • alkalmazásuk alapvetően különbözik különféle vegyszerekétől
 • fontos a megfelelő környezet megteremtése és fenntartása a mikroorganizmusok túléléséhez, növekedéséhez és szaporodásához
 • a Greenman termékeket megfelelően hígítani kell alkalmazás előtt vagy közben
 • általános használati útmutató létezik csak a Greenman  készítményhez, a felhasználási módot az adott környezet szabja meg

 

A hulladékgazdálkodásban alkalmazható Greenman Purus és Greenman Compost termékek jellemzői:

 • összetevői természetes eredetűek, vegyszerektől mentesek
 • biztonságos, környezetbarát, egészségbarát készítmény
 • genetikailag módosított szervezetektől mentes
 • folyékony, élő multimikróba preparátum
 • a Greenman termékcsalád tagjai sárgásbarna színű, édes-savanyú sajátos szagú folyadékok, pH: 3,2- 3,5

 

Adagolási javaslat:

 • 1-2 liter/m3 szilárd hulladék, trágya
 • 2-4 hetente 1:100 arányban szennyvízhez, derítőmedencébe
 • ipari szennyeződésekhez, bioremediációhoz 1:500 arányban

Greenman Purus és Greenman Compost készítmények megvásárolhatóak a Webáruházban 1, 5, 10 és 20 literes kiszerelésekben. Nagyobb mennyiség igénylése esetén vegye fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal!