Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából!

Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt tekintheti meg

Termékek Menü

Kerti tavak tavaszi kezelése

A hosszú és kemény tél tartósan vastag jégpáncéllal zárta le a tavakat. Azokra a helyekre, ahova sok őszi falevél hullott és ezek eltávolítására nem került sor, ott a rothadásból származó kénhidrogén minden halat, csigát, békát, sőt növényzetet elpusztított vagy tönkretett. Abban az esetben, ha nincs lehetőség a kénhidrogén légkörbe való távozására, akkor hamar elér olyan dózist a vízben, ami roncsolja az ott kialakult életközösséget. Ezek az elpusztult maradványok tovább szaporítják a rothadó szervesanyag tömegét. A kénhidrogén még enyhébb teleken is elvégzi káros feladatát, ha nem szedjük ki az őszi faleveleket, a mostanihoz hasonló téli időszakban a káros folyamatok megsokszorozódnak.  

Az a tótulajdonos, aki gondosan kiszedte nem csak a faleveleket, de a fagyok után az elhalt növényi részeket is (pl. tavirózsa levelek), sőt termékünkkel a Greenman Pond segítségével néhány tókezelést is végrehajtott, jó esélye van arra, hogy átvészelje a fagyott időszakot.

De mit lehet tenni azzal a tóval ahol ezek a kezelések nem történtek meg?

Lehetőség szerint takarítsa ki a tavat a lehető legalaposabban és cserélje le a vizet. Ha jelentős mennyiségű iszap volt a tó alján, akkor azt is távolítsa el, mert az nem csak tovább rothad, de hatalmas mennyiségű kénhidrogént is tartalmazhat. Ha erre nincs mód, érdemes egy gereblyével megszellőztetni az iszapot a teljes vagy részleges vízcsere előtt. Ekkor amúgy sincs a tóban számottevő életközösség, a mérgező gázt viszont legalább az iszapból felszabadítjuk.

A fenti technikán kívül a leghatásosabb módszer a probléma megoldására - akár tudjuk takarítani a tavat, akár nem - az a Greenman Pond termékkel való tókezelés! Kimutatható, hogy még a teljesen kitakarított tavak alján is rengeteg intenzíven rothadó szerves anyag és rothasztó mikróba marad fent, míg a jótékony mikróba, növény és állatvilág teljesen eltűnik. Ezért első lépésben a jótékony mikroflórát kell megteremteni a Greenman Pond segítségével. A tókezelés hamarosan visszaszorítja a rothasztó szervezeteket, leállítja a rothadást, amit a szagok gyors enyhüléséből érzünk. Ha már teljesen eltűntek a kellemetlen szagok, akkor lesz csak érdemes elkezdeni az újratelepítést.

A teljes takarításon át nem esett tavaknál is a Greenman Pond segítségével állítható vissza az egészséges mikroflóra, de ez a folyamat lassabban megy végbe, mert a tavak alján még igen sok szerves anyag rothad Idővel viszont a betelepített jótékony mikroflóra hamarosan ott is átveszi a folyamat irányítását.