Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából!

Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt tekintheti meg

Termékek Menü

Konyhai hulladék mini komposztálása

Komposztálás lakásban is? Igen! Zavarja az otthonában keletkező szemét? Komposztálja konyhai hulladékát természetesen, egyszerűen!

A magánháztartásokból származó állandóan növekvő mennyiségű szerves és szervetlen hulladék ártalmatlanítása, feldolgozása vagy elhelyezése hazánkban is mindenhol egyre nagyobb gondot okoz. Megoldást jelenthet a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás megfelelő gyakorlati megvalósítása, de nem szabad elfelejtenünk, hogy minden egyes háztartás a saját hulladékáért maga felelős. Környezettudatos vásárlóként van lehetőségünk különböző csomagolású (visszaváltható, újrahasznosítható) termékek közül választani, így egyéni felelősséget vállalni a háztartásunkból kikerülő hulladék mennyiségének alakulásában.

Hazánkban egy átlagos állampolgár évente körülbelül 300 kg hulladékot termel. Ennek a háztartási hulladéknak jelentős hányada, kb. 30%-a olyan szerves anyagamely komposztálhatóezáltal a kezelendő hulladék mennyisége ennyivel csökkenthető. Ez évente mintegy 90 kg/fő. Ha ezt megszorozzuk a lakosság létszámával, óriási számot kapunk. Ezt figyelembe véve elgondolkodhatunk azon, hogy mekkora terhet vehetnénk le környezetünkről, ha minél többen legalább a szerves hulladékunkat képesek volnánk saját magunk hasznosítani. Kevesebb hulladék szállításáról, lerakásáról, ártalmatlanításáról kellene gondoskodni. Ezen kívül a komposztálással a szerves anyagok visszajuthatnak a természetes körforgásba, elősegítve a fenntartható fejlődés megvalósítását.

A Greenman Probiotikus Technológia a háztartásokban is egyedülálló, alternatív lehetőséget kínálnak a szerves hulladék mennyiségének csökkentésére és újrahasznosítására, melynek segítségével egyrészt csökkenthetjük háztartási hulladékunk mennyiségét, másrészt értékes anyaggá alakíthatjuk át konyhai hulladékunkat növényeink számára.

"All Seasons" konyhai mini komposztáló

Az „All Seasons" konyhai mini komposztáló edény és a Bokashi komposzt starter egyedülálló lehetőséget nyitnak a háztartásokban keletkező konyhai hulladékok újrahasznosítására és átalakítására kiváló minőségű, szerves talajkondícionálóvá.

Bokashi komposzt starter egy olyan természetes segédanyag, amely a Greenman Probiotikus Technológia által fermentált gabonakorpából áll, melynek segítségével a konyhai hulladék anaerob körülmények között tápanyagokban és jótékony hatású mikroorganizmusokban gazdag komposzttá alakul. Ez a kiváló minőségű komposzt segít kialakítani és fenntartani a talaj mikrobiológiai egyensúlyát, valamint értékes tápanyagokkal és bioaktív anyagokkal látja el a növényeket, akár a kiskertben, akár a virágládában.

Szükséges eszközök a természetes, hatékony komposztáláshoz:

 • „All Seasons" konyhai mini komposztáló edény
 • Bokashi komposzt starter
 • Nylon zacskó, tányér vagy más (műanyag, üveg, rozsdamentes fém), szigetelésre, tömörítésre szolgáló fedő, nehezék
 • Keverő kanál, pohár vagy tálka a „Komposzt Juice" felfogására

Mi kerülhet a mini konyhai komposztálóba?

 • zöldségek, gyümölcsök, gabonák nyers vagy akár főzött/sütött formában,
 • sajtok, tejtermékek, de ez esetben több Bokashi komposzt starter szükséges,
 • nyers vagy elkészített húsok, csontok- szintén több Bokashi komposzt startert igényelnek,
 • kávézacc,akár filter-papírral együtt.

A komposztálás menete

Az üres „All Seasons" konyhai mini komposztáló edény aljára helyezzük be a lyukacsos elválasztó tálkát, mely a szilárd és folyadék fázis elválasztását szolgálja.

Erre a tálkára szórjunk körülbelül egy marék száraz Bokashi komposzt startert.

Erre helyezzük az apróra (1-2 cm) vágott konyhai hulladékot, és minden rétegre szórjunk egy-egy marék Bokashi komposzt startert.

Amint az egy alkalommal összegyűlt hulladékot behelyeztük keverjük jól össze, majd a tetejére is szórjunk Bokashi komposzt startert.

Fedjük le a felszínét egy nylon zacskóval úgy, hogy mindenhol takarja a komposztkeveréket és nyomjuk le, tömörítsük össze, azért hogy a levegőnek minél kevesebb hely maradjon, így biztosítva anaerob környezetet a mikróbáknak.

Nehezékként ráhelyezhetünk a lezáró nylon zacskóra például egy tányért vagy más tárgyat is.

Ezt követően gondosan zárjuk le a komposztáló edény fedelével.

 

Hasznos tanácsok az otthoni, természetes komposzt elkészítéséhez:

 • Az „All Seasons" konyhai mini komposztáló edény feltöltése szokásainktól függő ütemben, akár naponta is történhet.
 • Mindig friss hulladékot adjunk hozzá, rothadt vagy penészes anyagokat ne.
 • A nedvességtartalmat csökkentsük, amennyire lehet, facsarjuk ki a hulladékot mielőtt hozzáadjuk.
 • Tároljuk szobahőmérsékleten, és ne helyezzük napra.
 • Ügyeljünk arra, hogy mindig csak azt a réteget keverjük össze a Bokashi komposzt starterrel, amit az adott alkalommal helyeztünk az edénybe, a korábbiakat már ne keverjük hozzá.
 • Nem kell attól tartanunk, hogy esetleg túl sok Bokashi komposzt startert adunk a keverékhez, mert ebből nem lehet sok.
 • A megfelelő anaerob fermentációt a komposzt keverék felszínén megjelenő fehér bevonat, illetve az édes-savanyú illat jelzi.
 • A nem megfelelő fermentációt a kellemetlen, rothadás szag jelzi, ez esetben szórjunk egy marék cukrot a komposzt keverékre és ügyeljünk a levegőtől való tökéletes elzárásra.
 • A keletkező „Komposzt Juice"-t a beépített csapon keresztül 2-3 naponta engedjük le, illetve a behelyezett hulladék nedvességtartalmától függő gyakorisággal.
 • Ezt az élő mikroorganizmusokat is tartalmazó értékes folyadékot felhasználhatjuk növényeink öntözésére 1:100-1:1000 hígításban, a növény korától függően (fiatalabb növény esetén a nagyobb hígítást alkalmazzuk), de felhasználhatjuk töményen is például kanálisba, lefolyókba öntve lerakódások és kellemetlen szagok megszüntetésére.
 • Fontos, hogy a „Komposzt Juice"-t minél előbb használjuk fel, ne tároljuk egy-két napnál tovább.
 • Amint a komposztáló edény megtelt, folytassuk a „Komposzt Juice" időnkénti (2-3 naponta) leengedését és hagyjuk az edényben a fermentációs folyamatokat lehetőleg szobahőmérsékleten 10-14 napig tovább zajlani.
 • Az elkészült „All Seasons" fermentált komposzt megjelenésében ekkor még nem sokban fog különbözni a kiindulási anyagoktól, a szerves anyagok teljes lebomlása és a fizikai átalakulás is a talajban fog bekövetkezni 1-2 hónap elteltével.
 • Fontos, hogy az „All Seasons" konyhai mini komposztálót minden kiürítés után elmossuk és tisztán tartsuk.
 • Az „All Seasons" konyhai mini komposztáló kizárólag a Greenman Probiotikus Technológia által fermentált Bokashi komposzt starter alkalmazásával eredményez megfelelő anaerob fermentációt, e nélkül a konyhai hulladékok rothadása következik be.
 • Az „All Seasons" konyhai mini komposztálás egy új módszer a komposztálásban, éppen ezért érdemes mindenkinek kikísérletezni a legmegfelelőbb alkalmazást a saját háztartásában!

A fermentált komposzt további kezelése és felhasználása

Első lehetőség közvetlenül a kerti talajba kijuttatni:

A további fermentáció érdekében az „All Seasons" Bokashi konyhai komposzt keveréket a talajba be kell ásni. Célszerű a növényeink későbbi kiültetésének helyén, vagy e mellett egy árkot ásni és ebbe helyezni a komposzt keveréket, amit földdel is össze kell keverni, és befedni az anaerob környezet biztosítása érdekében. A földdel való lefedésre azért is van szükség, mert a háziállatok elől is védelmet nyújt. (Természetesen az sem okoz rájuk nézve gondot, ha megtalálják, ez egy természetes, nem toxikus anyag, de számukra létezik megfelelőbb probiotikus termék a Greenman Probiotikus Technológia felhasználásával.)

A friss Bokashi komposzt azonban a növények számára stressz-tényező lehet, ezért minden esetben kb. két hetet várni kell, míg a növényeket a komposzttal kevert talajba ültetjük.

Második lehetőség virágládába vagy tároló edénybe helyezni:

A virágládát vagy tároló edényt 1/3 részig töltsük meg virágfölddel, ehhez adjunk másik 1/3 rész „All Seasons" Bokashi konyhai komposztot és keverjük össze a földdel. Ezt a keveréket végül fedjük be a harmadik 1/3 rész földdel és takarjuk le egy nylon zacskóval az anaerob környezet biztosítása érdekében. Két hét elteltével beleültethetjük a növényeket a virágládába, vagy kiadagolhatjuk akomposzt + föld keveréket kisebb cserepekbe az ültetéshez.

Növényeink meghálálják a kitüntetett gondoskodást! Tegye próbára Ön is az "All Seasons" konyhai mini komposztálót!

 

Az „All Seasons" konyhai mini komposztáló megtekinthető és megvásárolható a Zöldbolt webáruházban az alábbi oldalon:

Tovább a termékhez