Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából!

Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt tekintheti meg

Termékek Menü

Egy új mezőgazdaság született

Az eredeti cikk pdf formátumban megtekinthető itt:  Eine neue Landwirtschaft ist geboren

Eine neue Landwirtschaft ist geboren c. cikk fordítása.

c3_fejlec1 EMBIO s.r.l. Althingstraße, 41 39031 Bruneck (BZ)
Tel: 0474-530222 Fax: 0474-537094 E-Mail: 
 office@embio.it Web: www.embio.it 
c3_fejlec2

A nevem Enrico Marrocco 15 éve környezetbarát Enrico Marrocco bio-mezőgazdász mezőgazdálkodást tűztem ki célként magamnak. Ezért olyan anyagok és utak keresésén vagyok, amelyek ezt lehetővé teszik úgy, hogy a talajt, vizeket és levegőt védik, mégis gazdaságosan alkalmazhatóak. A Mykorrhiza alkalmazása figyelemre méltó eredményekhez vezetett és az idevonatkozó folyóiratok is, pl. a „Terra e Vita – Colture Protette” megfelelően méltányolta. A francia mezőgazdasági magazin a „L’ECO” is nagyon érdeklődik az alkalmazott módszer bizonyítékai iránt. Mindenesetre ez a technológia nagyon drága, így nem feltétlenül gazdaságos. Ez arra ösztönzött, hogy egyelőre ezt a területet ne kutassam tovább. A tapasztalataim azonban, amelyeket megszereztem, nagy segítségemre voltak, mivel ezen keresztül bepillantást nyertem a fontos talajbiológiai mechanizmusokba és a talajt meghatározó növényi megbetegedések területére. Világossá vált számomra, hogy a talajok, melyeket hosszú időszakokon keresztül intenzíven használnak, olyan mértékben károsodtak, hogy csak egy alapos regenerálás állíthatja vissza a megfelelő terméshozamot, megkímélve egyidejűleg a környezetet. Pusztán véletlenül botlottam az effektív mikroorganizmusokba, azaz az EM-be és aztán igyekeztem minden ezzel kapcsolatos információt megszerezni. Az első próbálkozásaim az EM-mel nem vezettek egyértelmű eredményhez. Ezekről a mikroorganizmusokról olvasva viszont teljesen meg voltam győződve hatékonyságukról és addig próbálkoztam, amíg – köszönve Prof. Higa útmutatásának – egy működő alkalmazási rendszert fejlesztettem ki, mellyel meggyőző eredményeket értem el. Ennek a technikának az „ME-tecn-EM” nevet adtam, ami annyit jelent: Microorganismi Efficaci tecnicamente applicati da Enrico Marrocco (Effektív Mikroorganizmusok, Enrico Marrocco által alkalmazva). A tények bizonyítják a feltételezésemet, mert időközben bebizonyosodott, hogy az EM akkor tud a legjobban működni, ha az alapproblémát az alkalmazás előtt megfelelően, alaposan feltárjuk és megértjük.

Aki Jansen gondolatait figyelembe veszi és Prof. Higa elméletét gyakorlatra váltja, a jövőben teljes harmóniát tud létrehozni a környezettel a termesztésben és a betakarításban is.

Az elmélet

A betegségek és a növekedési zavarok a növénytermesztésben, a mezőgazdasági ökoszisztéma megzavart egyensúlyának következményei. Ezért megoldásként a különböző növényi kórokra és hiányosságokra keresni kell a megzavart egyensúly helyreállításának lehetőségét a növény és annak környezete között.

Azon tényezők között, melyek a biodiverzitást meghatározzák a mezőgazdaságban, a mikrofauna óriási jelentőséggel bír, hiszen többek között képesek a növények saját védekező rendszerét támogatni, melyekkel felvehetik a harcot különböző környezeti ártalmakkal szemben is. A mikroorganizmusok tápanyagokat tárnak fel, elősegítik a humuszképződést és támogatják a környezet biológiai egyensúlyát, mindezt az effektív dominanciahatásuk által is, amelyről Prof. Higa a mikroorganizmusok rendszeréről szóló elméletében ír.

A gyakorlat

Ennek az elméletnek a gyakorlatba ültetése az EM, amely, korrekt alkalmazás esetén több mint nagyszerű eredményekhez vezet. Bizonyításként néhányat az eredményeim közül bemutatok.

A majdnem mindennapos tapasztalatok egy részéről van szó, melyekről a tevékenységem során a környezetemben, mint számtalan zöldségtermesztő gazda tanácsadójaként végezni tudtam. Lényeges mérföldkő, a vidékemen lévő számos olajüzem szennyvizének használata. Ez az olajjal terhelt szennyvíz már hosszú ideje kellemetlenséget jelentett, és most viszont trágyaként tudtuk alkalmazni. Egyidejűleg két problémát oldottunk meg:

  1. a környezet megterhelését
  2. a talaj elszegényesedését

A következő beszámolók és képek egyértelműen dokumentálják, hogy a MEtecn-EM alkalmazásával ott is megoldást találtunk, ahol már az összes konvencionális anyag kudarcot vallott.

Gyakorlati példák:

A cseresznyeparadicsomok ültetése nyáron

Az ültetés, az olajpréselés maradékaival trágyázott és az ültetési idő előtt EM-mel kezelt talajba történt. Az eredmények nagyszerűek voltak, hiszen egy fontos célt értem el: az olajüzemek szennyvizeit trágyaként tudtam alkalmazni.

A következőkben leírt eredmények a gazda türelmének is köszönhetőek, mivel az ME-tecn-EM felhasználásnál gondosan megtartotta minden utasításomat.

A terméshozam minőségileg és mennyiségileg is megfelelő volt, annak ellenére, hogy a növények meglehetősen alacsony lefedés alatt nevelkedtek. A növények az aratás (begyűjtés) után is még frissek voltak, ami azt jelenti, hogy egy magasabb takarással még tovább teremtek volna. (lásd. 1a ábra  )
Meglepően ép gyökérzet. Ez azért lehetséges, mert az alsó növényi rész tovább növekedett (lásd. 1b ábra)
A növények a kezdetektől fogva csak ME-tecn-EM-mel lettek kezelve és semmilyen kártevő mentesítő kezelésnek nem lettek alávetve. A talaj trágyázása az olajmaradvánnyal semmilyen gyomosodást nem eredményezett, ami egy további pozitívum a környezetbarátságra és a lebonthatóságra nézve is.

1a ábra Cseresznyeparadicsom alacsony lefedés alatt 1b ábra Cseresznyeparadicsom gyökérzete

A fejes saláta „lattuga Romana” vetése ősszel

Ennek a tipikus helyi fejes salátának a vetését az őszi ciklusban ugyanazok a folyamatok követték, mint a cseresznye paradicsomok ültetésénél. Vetésük az olajpréselés maradékaival trágyázott és az ültetési idő előtt EM-mel kezelt talajba történt. (lásd 2.-3. ábra). A növények fejlődése optimálisan ment végbe, és feltűnő volt a gyomok hiánya, amit az olajmaradékok és az EM kombinált alkalmazásával értünk el.

2. ábra saláta palánták saláta palánták

A saláta uborka vetése homokos talajba

A tulajdonos gazda a növények gyökérlabdáit fertőtlenítésként kémiailag kezelte. Ez a kezelés viszont a gyökérzetet felégette és a növények fejlődését megzavarta, ahogy a 4. ábrán látható. A tulajdonos tőlem kért tanácsot, mert a termés ilyen veszélyeztetése financiálisan 9500 euro lett volna, továbbá a ráfordított munkaidő és más költségek is komoly kárt jelentettek. Azonnal ME-tecn-EM kezelésbe kezdtünk és már 5 nap után az első eredmények láthatóak voltak (lásd. 5 ábra): minden növényi rész erős növekedést mutatott. Sőt, a kezeléssel a Nematoda támadást is teljesen megelőztük.

4. ábra Fejletlen uborka növények 5. ábra uborka palánták ME-tech-EM kezelés után

Bab vetése

A babok és általában a hüvelyesek vetése kilúgozott és elszegényedett talajba nem túl szerencsés. Ebben az esetben azonban (lásd 6-7. kép) lehetséges volt, mivel az ME-tecn-EM alkalmazásával rendkívül jó eredményeket tudtunk elérni.

6. ábra gyenge bab-gyökérzet 7. ábra fejlett bab-gyökérzet

Retek

A 8.-9. ábrák egy retek veteményt mutatnak, ami olyan talajon jött létre, melyet a gazda az előforduló erős Nematoda támadás miatt eredetileg sterilizálni akart. Ebben az időben éppen más talajokat is ME-tecn-EM-mel rehabilitáltunk a környéken, így a gazda megkért, hogy az ő területén is alkalmazzuk a készítményt. Ahogy a képek is bizonyítják, a növények erőteljesekké és jól fejlettekké váltak, ezáltal nagy esélyt kaptak a Nematoda támadás kivédésére is.

8. ábra Dús, egyenletes retek növényzet 9. ábra Egészséges retektermés

Bazsalikom

A 10.-11.-es képen látható bazsalikom növények 22 nappal a vetés után. Ez az ültetés is ME-tecn-EM alkalmazásával történt. Látható az optimális levél konzisztencia és szín, amelyek növény egészségét és az intenzív aromát igazolják.

10. kép Majdnem térd magasságú bazsalikom 11. ábra Dús, zöld bazsalikom

Fejes saláta

A 12-13-as képen a fejes saláta termesztés 2 egymást követő fázisát láthatjuk. Hogy volt ez lehetséges?

Az uborkatermesztő gazda testvére (lásd fent) panaszkodott a salátapalánták növekedésének leállása miatt, és megoldást kért a kialakult helyzetre.

A termesztés homokos talajon történt, amely az öntözővíz a tengertől való kis távolsága (kevesebb, mint 300 m) miatt meglehetősen sós is volt.  Ilyen feltételek mellett a klorofill képződés is erősen korlátozott. Az ME-tecn-EM alkalmazásával azonban 2 héten belül látható javulást kaptunk: a növények ismét visszanyerték vitalitásukat és a terméshozam is nagyon jól alakult.

c3_abra14 c3_abra15

A cukkini termesztése

A cukkini téli ültetésének nagy jelentősége van a vidéken, mivel a zöldségtermelés nagy részét ez a növény teszi ki. Ennél a vetésnél is megvoltak a konkrét leküzdeni való nehézségek, melyek mindenekelőtt a talajt meghatározó betegségekre vezethetők vissza.
Tipikus példa:
Néhány nappal az ültetés után erős Nematoda támadást észlelt egy cukkíni termesztő. Azonnal megkezdtük az ME-tech-EM alkalmazását és az eredményeket képekkel is dokumentáltuk. A 14-15-ös képek a növényeket a kezelés előtt mutatják, a 16-os képen a növények 3 nappal a kezelés megkezdése után láthatóak, a 17-es képen 8 nappal később. A növények új gyökereket eresztettek és minden valószínűség szerint a fejlődés a termésig zavartalanul haladt előre, akkor is ha esetlegesen további kezelési ciklusok lennének szükségesek. Hasonló eredményt értem el 2003-ban egy cukkíni termesztő üvegházban (üvegház 12 000 m2, fémszerkezettel), ahol kémiai sterilizálás volt betervezve. Ez az üvegház kultúra mutatta a legnagyobb veszteséget (40%-a a növényeknek),  amit az erős Nematoda támadásra lehet visszavezetni. Itt is teljességgel meg tudtuk menteni a növényeket ME-tecn-EM-mel, és sikerült megfelelő terméshozamot elérni.

c3_abra16 c3_abra17
c3_abra18 c3_abra19
c3_abra20 c3_abra21

„Lollo” fejes saláta

A 20-21-es képek a zöld és piros Lollo saláta első fejlődési stádiumát mutatják (15 nappal a vetés után.) Ez az üzem egész évben salátát termeszt monokultúrában, ami meglehetősen nagy veszteségekhez vezet (35-40%), valamint szükségessé teszi a gyakori kártevők elleni intézkedést, mindenekelőtt Sclerotinia ellen. Egy lokális szemrevételezés valamint a talaj és a víz alapos vizsgálata után elmagyaráztam a termelőnek, hogy milyen összefüggések vannak Jansen és Higa szerint a talaj és növény egészsége között, amelynek alapja a talaj eredeti egyensúlyát helyreállítása. A helyszínen problémát okozott a túl kemény öntözővíz, amely a talajtápanyagok felvételét gátolta. A növények gyengék voltak, a leveleik sárgásak és kisméretűek és erősen hajlamosak a rothadásra. Az ME-tecn-EM első alkalmazása után már mutatkoztak az első eredmények: a színek intenzívebbek lettek és a termelő egyetlen növényt sem veszített el. Kielégítő terméshozam volt várható, szakszerűen folytatott kezelések mellett. c3_abra22 c3_abra23

A fejes saláta ültetése

A 22-23-as képen különböző fejes saláták ültetését mutatjuk az első fejlődési stádiumban. Az ME-tecn-EM alkalmazása utáni fázisról nincsenek képek, de az eredmények minden bizonnyal nagyszerűek voltak.

Ebben az esetben is a talaj az ültetést megelőzően sterilizálva volt, a fiatal növények 8 nap után gyenge növekedést és elégtelen színeződést mutattak. Az ME-tecn-EM segítségével javulás következett be az állapotukban. A termelő ezt követően azonban a növényeit megpróbálta kálcium-nitráttal trágyázni. A baktériumölő hatása a kálcium-nitrátnak az ME-tecn-EM hatását majdnem teljesen közömbösítette, amely a növények növekedését ismételten erősen visszavetette. Bőséges öntözés és egy kiadós esőzés után újra ME-tecn-EM-et alkalmaztunk, és így tudtuk a szituációt ismét ellenőrzés alá vonni és javulást elérni.

c3_abra24 c3_abra25

A cseresznyeparadicsom őszi ültetése

Ennél a termesztésnél csupán a kezdődő érési fázisban kezeltünk ME-tecn-EM-mel a növényeket. Ahogy a 24-25-ös képeken láthatjuk, az érés felgyorsult, a szín az évszakhoz képest nagyszerűen intenzív, csillogó és piros volt, valamint a termés is keményebb, mint ahogy ettől a fajtától normális esetben elvártuk volna.

c3_abra26 c3_abra27

c3_abra28

Farmacia Agraria di Enrico Marrocco

Via Colle Pantano s.n.c.
04025 Lenola (LT)
cell: 348 7043983 fax: 077 1589179
e-mail  
farmagri@tiscali.it
C.F. MRRNRC60C13E527A
P.I. 011 644 505 93